Az ízek és testalkatok kapcsolata
A helyes táplálkozással és a ízek szerepe az étkezésünkben témákban íródott bejegyéseink után folytatjuk Papp Edina oktatónk életmód rovatát. Ezúttal az vizsgáljuk, milyen az ízek és testalkatok kapcsolata, vagyis hogy hatnak az ízek az alakunkra.
Ízek és testalkatok kapcsolata
Az ayurvéda hat féle ízt különböztet meg:
- édes,
- savanyú,
- sós,
- csípős,
- keserű,
- fanyar.
Mindegyikhez hozzárendel az öt elemből:
Az édes íz: föld és víz elemű.
A savanyú íz: föld és tűz elemű.
A sós íz: víz és tűz elemű.
A csípős íz: tűz és levegő elemű.
A keserű íz: levegő és éter elemű.
A fanyar íz: levegő és föld elemű.
Miért jó, ha ezeket tudjuk?
Mert ha vata típusúak vagyunk, akkor tartózkodnunk kell “levegős, éteres” ízektől, mivel ez növeli bennünk a vátát, többletünk lesz, bomlik az egyensúlyunk. Tehát kerülendők a csípős, keserű és fanyar ízek és előnyben kell részesíteni az édes, sós és savanyú ízeket. Ez nem azt jelenti, hogy egy váta nem ehet keserűt, hanem azt jelenti, hogy csak mértékkel.
A pitta alkatúak tartózkodjanak a csípős, savanyú és sós ízektől, mert ezek tüzes jegyűek és növelik a belső tüzet (az agnit), ami nem jó, ha túl sok van belőle. Inkább egyenek édes, keserű és fanyar ételeket.
A kapha egyének kerüljék az édes, savanyú és sós ízeket, ezek növelik a testben a víz mennyiségét, ami amúgy is sok a kaphákban. Válasszák inkább a csípős, keserű és fanyar ételeket.
Az ayurvédában az ízek a hűtéssel és a fűtéssel vannak kapcsolatban illetve azzal, hogy az emésztés során hogyan hatnak szervezetünkre az adott ételek.
Következő alkalommal néhány jellegzetes ízű, egészséges étel tulajdonságaiba kalauzolunk el.