Mi mindenre jó a méz?
Sok mindent megtudtunk már ízek szerepéről a táplálkozásunkban és a az ízek és testalakat kapcsolatáról az előző hetekben. Most azt járjuk körbe, hogy milyen jótékony hatásai vannak az aranysárga ragacsos folyadéknak, a méznek. Olvass tovább és tudd meg, mire jó a méz!
Mire jó a méz?
A méz az egyik legősibb táplálékunk. Mára azonban nemcsak egy csemege, mint gyógyterméket is használjuk. Tudósok megállapították, hogy 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. A mézzel, illetve egyéb méhészeti termékekkel való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.
A méz négyötödrészt glükózból és fruktózból áll. A többi alkotó rész pedig: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin.
Az egyes növényekből más-más ízvilágú és összetételű méz készül. A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.
Hogy hat azemberi testre a méz?
A méz hőt termel a testben, ezért csökkenti a vatát és a kaphát. Vízzel együttesen energetizálja a testet és segíti a veséket. Mértékkel fogyasztva segíti a fogyást. TILOS főzni, mert a főzés összeférhetetlenné teszi a testtel az ayurvéda szerint.
Méz jótékony hatásai:
• Antibakteriális, nagyon jó sebekre
• Nagyon jó vivőanyag, vagyis a ghíhez hasonlóan segít sejt szintig jutni a hatóanyagoknak
• Vértisztító
• Gyulladáscsökkentő
• Enyhíti a megfázást, köhögést, hurutot.
• Kiváló immunrendszer erősítő